Să ne bucurăm de primăvară și de… urzici!

Să ne bucurăm de primăvară și de… urzici!

Să ne bucurăm de primăvară și de …urzici! E martie!

Să ne bucurăm și de urzici, nelipsite din meniul bunicilor și străbunicilor noștri în Postul Paștelui.

Mâncarea de urzici este delicioasă și foarte bogată în nutrienți.

Apa în care se fierb urzicile este foarte bună pentru anemici și cei cu sistemul imunitar slăbit. Se poate bea fără grijă, că nu e rea la gust. Este cunoscut conținutul bogat de vitamina A, B2, C și K, acid folic, acid acetic, acid formic, ca și  multele săruri minerale de calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc și fosfor din frunzele de urzică.

În plus, culesul urzicilor face bine la mobilitate și ne asigură petrecerea timpului în aer liber, nu?

Avem, deci, toate motivele să ne bucurăm de primăvară și de …urzici.

 

Rețeta de piure de urzici a familiei

Tata făcea un piure de urzici nemaipomenit de bun. Gătea urzici doar primăvara și de fiecare dată ne spunea, când umplea farfuriile: „Să ne bucurăm de primăvară și de …urzici! Doar când sunt tinere!”.

Vă invit să încercați rețeta, mai ales că urzicile tinere și fragede nu sunt așa pișcăcioase la degete ca cel bătrâne.

  • urzicile tinere se curăță de codițe și se spală foarte bine, în mai multe ape;
  • se pun în apă rece la fiert, într-un vas, până dau în clocot;
  • se aruncă prima apă și se pun urzicile din nou la fiert, tot în apă rece, până se fierb bine;
  • se strecoară urzicile, dar se păstrează apa în care au fiert;
  • se lasă urzicile puțin la răcit, se toacă mărunt și se pun într-o cratiță, în 2-3 linguri de ulei (de care preferați: măsline, struguri, floarea soarelui);
  • se adaugă o lingură de făină și sare și se omogenizează amestecul cu o lingură de lemn;
  • se adaugă zeama în care au fiert urzicile, atâta cât să se obțină un amestec foarte moale și se pune la foc domol, să scadă apa;
  • se amestecă des, să nu se prindă mâncarea de fundul cratiței;
  • piureul de urzici este gata când a scăzut suficient și ați obținut consistența dorită;
  • se potrivește de sare și se adaugă usturoi zdrobit (atât de mult după cum vă place gustul de usturoi, mai discret sau mai pregnant).

Se mănâncă fierbinți sau reci, cu mămăligă, cu pâine sau fără, cu ouă ochiuri sau fără, cu hrean ras deasupra sau fără.

 

Vrei să te bucuri de urzici gustoase?

Există un mic secret al preparării lor. Personal, nu am găsit explicația științifică, dar am verificat practic și așa e, cum mi-a spus tata.

Ca urzicile să nu se taie (adică să se aleagă apa, cum se alege uleiul la o maioneză tăiată) trebuie să lași lingura de lemn în urzici, de când le-ai pus tocate în cratiță și până a scăzut mâncarea și stingi focul.

 

DICȚIONAR EXPLICATIV DE VITAMINE

Descoperă cele mai importante lucruri despre vitamine și cu ce te ajută să știi despre ele.

DICȚIONAR EXPLICATIV DE VITAMINE

Descoperă cele mai importante lucruri despre vitamine și cu ce te ajută să știi despre ele.